Polderen op zijn Italiaans ?

De populistische Lega Nord met een meerderheid in dat deel van Italië, en de soortnamige 5-sterren beweging stevenden af op een coalitieregering. Stevenden, want toen was er ineens President Matarella die gebruik maakte van zijn bevoegdheid om dat plan te torpederen. De beoogde minister van Financiën Savona kon zijn goedkeuring niet wegdragen. Hij vreest onrust. Vanwege de stabiliteit van Italië en het spaargeld van de Italianen. Savona is een fervent tegenstander van de euro.
De beurzen in de Europa reageerden ook meteen zeer nerveus. De EU idem dito. Italië is de 3e economie van Europa na Duitsland en Frankrijk.
Wat nu ? De leiders van de Lega en de Vijfsterren waren woedend op Matarella. Ze zouden willen proberen hem af te zetten. Of, nieuwe verkiezingen ? Die zouden weleens goed kunnen uitpakken voor de twee populistische partijen, maar peilingen gaven ook verlies voor de Vijfsterren Beweging aan.
Er zou op korte termijn weleens een ‘Nederlandse’ polderoplossing uit kunnen komen.
Lega en Vijf Sterren zouden de wens van de president willen inwilligen. Een ándere minister van Financiën, die niet zo anti EU en euro is. Een mooie polderoplossing.
Want: iedereen wint daarbij. Er wordt naar de zorg van Matarella als hoeder van het vaderland geluisterd, de twee partijen kunnen hun winst gaan ‘incasseren’ middels regeringsverantwoordelijkheid, Italié wordt niet weer in een instabiele periode zónder regering gebracht, de EU wordt gerust gesteld en de financiële markten eveneens.
Iedereen een beetje zijn zin: een ‘Nederlandse’ oplossing voor een land met een Mediterraan temperament ? En ik als Europeaan met een Nederlands temperament ook de mijne…..

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s