Sinds 1988 ben ik lid geweest van het CDA. Begin januari 2020 kreeg ik een bedankje van het CDA voor mijn 32-jarige lidmaatschap. Attent.
Wat me aanspreekt is dat het CDA sterke beginselen heeft en uitgaat van de kracht van het maatschappelijk middenveld.
Dat zijn de verenigingen, scholen, kerk.
Ze heeft bij uitstek antwoorden op een maatschappij die steeds meer naar een ‘ik-leving’ gaat. Niet het doorgeschoten liberalisme, of het socialisme dat zoekende is.
“We buigen niet naar links, en we buigen niet naar rechts”. Zo sprak Dries van Agt in de jaren zeventig.
Vanaf 2016 begon mijn geloof in het CDA af te nemen.
- Het raadgevend referendum Oekraïne.
Dit referendum werd ‘gekaapt’ door Geen Peil. Ik zeg ‘gekaapt’ want het ging niet waar de vraag van het referendum over ging.
Die luidde ‘wilt u een associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne ?”. Hun motief was de ondemocratische besluitvorming binnen de EU. Zij wilden uit de EU.
De voorstanders van het referendum haalden voldoende handtekeningen binnen om het te houden.
In het actiecomité Geen Peil waren de initiatiefnemers de website Geen Stijl, het Burgercomité EU, en de denktank van in oprichting zijnde Forum voor Democratie (FvD) verenigd.
Op 6 april 2016 wordt het referendum gehouden. Iets meer dan 30 % van de stemmers komen op en 60 % daarvan is tegen.
22 september wordt FvD opgericht.
Buma zegt: we moeten beter naar de burger luisteren. De burger moet gehoord worden.
Maar de vraag was de vraag niet.
De stemming in de TK vindt in februari 2017 plaats. Een meerderheid stemde voor de goedkeuringswet van de associatie (VVD, PvdA, D’66 en Groen Links). Het CDA stemt tegen. In de Eerste Kamer steunt CDA-fractie op drie senatoren na de wet. Vanwege het argument van ‘internationale stabiliteit’. Die wordt dan ook op 30 mei 2017 aangenomen.
Aan de nog relatief nieuwe democratieën zoals in Oost-Europa wordt door het CDA steun verleend via de Eduardo Frei Stichting.
Zo worden cursussen gegeven aan politici, bijvoorbeeld in Oekraïne.
Het CDA heeft als een van de basisbeginselen ‘publieke gerechtigheid’.
- De klimaatcrisis.
In een spraakmakend arrest dat de wereldpers haalde, wees de Hoge Raad in 2019 de Nederlandse overheid terecht.
Ze wees vonnis in een zaak die door klimaatorganisatie Urgenda was aangespannen.
Zij deed te weinig om klimaatverandering tegen te gaan. En legde concrete doelen vast: voor het einde van 2020 25 % reductie van broeikasgassen ten opzichte van 1990.
En dat het een mensenrecht is om hier voor op te komen.
Sinds een paar jaren zien we de gevolgen van de klimaatverandering. Droogte, enorme hoosbuien die bomen die altijd overeind bleven, vellen. Hittegolven. De binnenvaart krijgt problemen. Oogsten worden minder.
We moeten nu ingrijpen om ervoor te zorgen dat onze kinderen en kleinkinderen niet met een onleefbare wereld worden geconfronteerd.
De conferentie van Parijs gaf de milieubeweging momentum. Er werd een klimaatakkoord bereikt dat NL ondertekende. Doel was de opwarming van de aarde tot ruim onder de 2 % te beperken.
Op basis van dit akkoord is een klimaatwet aangenomen waar concrete getallen voor de reductie worden beschreven.
De gewone burger moet ontzien worden, verklaart Buma.
Maatregelen gaan iedereen pijn doen. Van hoog tot laag. Waarbij de grotere vervuilers als de grote industrieën en de landbouw grotere offers brengen. De gewone burger snapt heus wel dat hij/zij in zijn dagelijks leven en zijn consumptie-patronen ook offers moet brengen. Of het nu om de auto, vliegtuig, het voedsel of zijn huis gaat.
De krant de Correspondent deed in de vorige kabinetsperiode (2013-2017) een onderzoek naar het stemgedrag van partijen in de TK bij moties omtrent klimaatactie. Interessante vraag: welke partijen durven te draaien aan alle knoppen die de overheid tot zijn beschikking heeft om verdere opwarming te voorkomen?
Uit onderzoek van 35 moties bleek dat het consequent dezelfde partijen zijn die moties indienen voor klimaatactie.
Je moet dan denken aan sluiting van kolencentrales, biomassa, CO2 beprijzing en bindende Europese doelstellingen.
Groen Links, D’66, CU en Partij voor de Dieren, in mindere mate de PvdA.
VVD, PVV, CDA en SGP stemmen bijna altijd tegen dit soort acties.
Voor het artikel. Google op ‘dit zijn de partijen die klimaatverandering serieus tegengaan’.
Voor een recentere score kunt u ook kijken op http://www.klimaatlabelpolitiek.nl. De score van het CDA is ook voor de aflopende kabinetsperiode niet beter geworden. Een label D terwijl Groen Links en de PvdD een label A scoren.
Het CDA heeft als een van de basisbeginselen rentmeesterschap.
- Europa.
De houding van het CDA tov Europa is dubbelzinnig. Onvermijdelijk maar geen positief gevoel.
Het basisgevoel is: niet teveel Europa. We zitten er nu eenmaal in.
Men kan niet uitleggen wat het belang is van de EU.
Dat die belangrijk is, bewezen de stemmers in de laatste verkiezingen voor het Europees Parlement in 2019. Itt de peilingen kwamen ze in grote getale opdagen en bezorgden de Eurosceptici een grote nederlaag.
De manier waarop Nederland het debat over een noodfonds voor mn Zuid-Europa inging, getuigt mi van schaamteloosheid en lompheid. De meerderheid van de lidstaten wilde geld uit het ESM (Europees Stabiliteits Mechanisme), dat tijdens de financiële crisis is opgetuigd en voor een deel nog in kas is, snel als lening kunnen verstrekken. Maar Nederland ligt dwars.
Uiteindelijk is het herstelfonds in februari jl. in werking getreden.
Weet u nog. De watersnoodramp van 1953 ?
Stel je voor dat andere landen hadden gezegd: Nederland we helpen jullie maar eerst moeten jullie je dijkbewaking verbeteren.
Of de Marshallhulp van de VS na WO II voor een verwoest land aan voorwaarden verbinden.
Evt. voorwaarden stellen kan, in een ander kader. Niet op dat moment.
De zuidelijke lidstaten zijn zeer afhankelijk van het toerisme. Een ‘contact-gevoelige’ sector van bedrijvigheid. In NL dragen werknemers beschermende pakken in de clean-rooms van ASML.
Minister Hoekstra werd door sommigen binnen het CDA als een held ontvangen. NL verspeelt hier ongelooflijk veel krediet en zal daar nog wel een prijs voor betalen.
De EU is gebaseerd op gemeenschappelijkheid. Waar Nederland zéér van profiteert. Nu voorwaarden stellen is de bijl aan de wortel van dit project.
Schuman, één van de oprichters van de EU (toen nog EG geheten), was een christen-democratische politicus. Een Luxemburger die twee wereldoorlogen meemaakte. Het CDA en de haar voorlopende partijen hebben een geschiedenis van voorvechters van de Europese eenwording als Europees Commissaris. Lardinois (KVP), Andriessen en Van den Broek.
Hoe kan het CDA in hemelsnaam zo Europa – kritisch zijn geworden ?
- De stikstofcrisis en de landbouw.
Een Brabander -Johan Vollenbroek- zag dagelijks dat de natuur in de door hem geliefde Grote Peel steeds verder achteruitging. De stikstof verzuurde de planten. Bepaalde soorten overwoekerden andere, de insectenpopulatie ging achteruit, daardoor de vogelstand. In andere woorden het ecosysteem werd totaal verstoord.
Hij ging procederen namens de werkgroep Behoud de Peel.
In dit geval niet bij de ‘gewone’ rechter, maar bij de bestuursrechter.
Tot aan de Raad van State kreeg hij gelijk. Het Programma Aanpak Stikstof (PAS) om de ‘neerslag’ van stikstof in kwetsbare natuurgebieden te verminderen, voldeed niet. Ze is in strijd met Europese regels volgens de Natura-2000 richtlijn, de bescherming van Europese natuurgebieden.
Een aantal vergunningen voor uitbreiding van intensieve veehouderijen mocht niet worden verleend.
De overheid zat met zijn handen in het haar.
Het waren niet ‘die instituties die op de stoel van de politiek gaan zitten’. Maar de politiek heeft zitten slapen.
In november 2019 komt het kabinet met een pakket aan maatregelen.
https://www.nrc.nl/nieuws/2019/09/15/ik-noem-dit-de-groene-woestijn-a3973460.
De boeren protesteren op tal van plaatsen in het land. Farmers Defence Force (FDF) organiseert de acties. Die door FvD worden ondersteund.
Hoe het CDA worstelt met de landbouwpolitiek, bleek op het congres van november 2019. Daar werd het discussiestuk ‘zij aan zij’ besproken.
Het Wetenschappelijk instituut van het CDA had de volgende concept tekst geschreven: dat “duurzaamheid, dierenwelzijn en het inkomen belangrijker moeten blijven dan de ambitie om de tweede voedselexporteur van de wereld te willen blijven”.
Na een tumultueus debat werd die tekst vervangen door: ‘in balans’ blijven.
Ik heb eens even gegoogled en gerekend.
Nederland heeft een oppervlakte die 1/37e van 1 procent van de wereldoppervlakte beslaat. Dat is tussen de 2 en 3/10.000-ste van alle land.
Verder staat op de 133e plaats van grootte van landen.
En dan de tweede voedselexporteur ter wereld !
Je hoeft geen boer te zijn om te snappen dat dat niet gaat.
De huidige manier van landbouw bedrijven is een doorlopende weg. De druk op grond, biodiversiteit, dierenwelzijn, volksgezondheid en klimaat zijn te groot.
Ik heb veel respect voor de boeren. Ze hebben geen 9-5 baan. Zij zijn 24-uur per dag bezig met hun vak. Er komen veel en steeds veranderende regels op hen af. De last van een grote financiering hangt om hen.
Maar volgens mij kán de landbouwproductie omlaag, én het inkomen omhoog.
Lees wat de WUR (Wageningen University & Research) hierover zegt.
“En pak de keten aan, wat de boeren krijgen is maar een beperkt deel van de uiteindelijke prijs. Dat gaat naar de tussenhandel en de grootgrutters. Terwijl zij toch het product maken”.
Denk aan wat de herenboeren doen.
De Nederlandse landbouw zou nog meer kunnen inzetten op samenwerking met de Wageningen universiteit om nr. 1 in innovatie te worden.
- Provinciehuis Noord-Brabant
De boeren gingen ook in Noord-Brabant protesteren. Er lag een wetsvoorstel dat de boeren voor 1 april van het vorig jaar nieuwe vergunningen voor milieuvriendelijke stalsystemen (oa. vermindering stikstofuitstoot) moesten aanvragen.
De boeren van FDF gingen op bezoek bij twee CDA-statenleden.
Wat er precies gebeurd is, weten we niet.
Zij voelden zich in iig bedreigd.
Feit is dat het CDA in de Provinciale Staten nu van mening veranderde en voor uitstel van die datum was. Maar de meerderheid in de Staten wilde dat niet. De twee CDA-gedeputeerden trokken daarop hun steun aan de coalitie (PvdA, VVD, D’66 en Groen Links) in. Ze vonden dat ze niet meer geloofwaardig konden zijn nu de coalitie-afspraken niet werden nagekomen. Ze werden in een onmogelijke positie gebracht.
Einde coalitie. En een nieuwe met FvD. Goede vrienden van FDF.
Het is schuren tegen de randen van de rechtsstaat en eróverheen.
Het democratisch proces dient zich in de Staten af te spelen. En dat in Noord-Brabant. Deel van het oude Groothertogdom Brabant waar ook de hoofdstad van Europa – Brussel- is gevestigd.
Bij het CDA in Den Haag bleef het oorverdovend stil.
Gespreide verantwoordelijkheid. Maw wat er in de provincies gebeurt, is een zaak van de provinciale CDA-bestuurders.
Ik vind het niet overtuigend.
Voor mij is het de druppel die de emmer deed overlopen.
Het CDA wordt steeds meer een machtspartij.
Voor macht gebruik ik liever het woord invloed.
Je krijgt invloed als partij als je autoriteit hebt. Autoriteit die mensen je verlenen, op basis van idealen waar de groep achterstaat.
Anders wordt macht uitgehold.
Voor mij moet een politieke partij (idealiter) drie dingen doen:
- Bezielend leiding geven;
- Duiding (van de complexe vraagstukken die op ons afkomen);
- Progressief zijn (dat is niet persé links: letterlijk betekent
het vooruitgang).
Macht gedreven door angst
Behoud van
In plaats van vooruit te streven.
Als je je idealen verliest, verlies je alles.
Dan kan je net zo goed een broodje knakworst in een keet kopen.
“We buigen naar rechts”.
1 Augustus 2020 heb ik mijn lidmaatschap van het CDA opgezegd.
Deze tekst heb ik in grote lijnen toen geschreven.
The rest is history.